Vier voordelen mediation

Vier voordelen mediation

Mediation is anders. Het hele echtscheidingstraject kan via een MfN-familiemediator uitgevoerd worden, van opstellen documenten en uitleg tot inschrijving gemeente. Hierdoor is het niet nodig om naar de rechtbank te gaan. Wat zijn nog vier andere voordelen van scheiden via mediation?

1. Goedkoop scheiden
Mediation is vaak goedkoper dan veel mensen denken. Ook mediators die ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand mogen ‘op toevoeging’ werken, dit houdt in dat er bij bepaalde toetsingen recht kan zijn op subsidie. Mocht dit niet aan de orde zijn, is gemiddeld het tarief van een mediator lager dan het uurtarief van een advocaat.
2. Minder schakels
Het einde van een relatie raakt meerdere vlakken. Zo moet er financieel vaak veel geregeld worden, juridisch en voor eventuele kinderen spelen zaken zoals een goed ouderschapsplan of kindgesprek. Hoe zit het met de toeslagen voor kinderopvang in de toekomst? Een goed opgeleide mediator kan op al deze terreinen begeleiden, dit is een voordeel want op deze manier hoef je maar één keer je verhaal te doen.
3. Gezamenlijk beslissen
Een derde, zoals een rechter, moeten laten beslissen over heel belangrijke zaken leidt ertoe dat één persoon zich vaak een verliezer voelt. Dit leidt er in de praktijk toe dat deze persoon dan weer eerder en rechtszaak wil starten. Bij mediation besluit je samen over belangrijke zaken, zoals co-ouderschap of niet, partneralimentatie of pensioenverdeling.
4. Duurzaam scheiden
Bij mediation is er juist ruimte voor extra vragen waar dat nodig is. In een ouderschapsplan kun je bijvoorbeeld afspreken hoe je -voor de kinderen- om wil gaan met eventuele nieuwe partners. Of nét wat meer afspraken maken over effectieve communicatie. Of wil je toch bespreken of het nodig is om je testament aan te passen bij een scheiding? Deze afspraken zijn niet juridisch, maar gericht op duurzaam ouderschap zodat je niet alleen vlak na de scheiding maar ook in de toekomst minimaal irritaties/misverstanden hebt.