Indexatie alimentatie

Indexatie alimentatie

Indexatie Alimentatie

Er is weer bekend gemaakt met welk percentage de alimentatie-afspraken per 1 januari 2022 zullen worden verhoogd. Het vastgestelde percentage is 1,9%, dit heeft de overheid bepaald. Dit houdt in dat het eerstvolgende kalenderjaar alle alimentatie met 1,9% verhoogd mag worden, zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie.  

Waarom is indexatie?
De prijzen en lonen veranderen door de inflatie. Wat nu 10 euro kost, is over 5 jaar waarschijnlijk duurder. Daarom moeten de afgesproken bedragen van kinder- en/of partneralimentatie, ieder jaar worden verhoogd. Hoelang? Zolang de alimentatie moet worden voldaan, tegen het percentage van dat jaar.

Zelf doen
Niemand controleert of regelt dat de indexatie wordt toegepast. Het is aan mensen zelf om het nieuwe bedrag aan kinder- en/of partneralimentatie uit te rekenen.  Het uitgerekende bedrag bevestig je, bij voorkeur zwart-op-wit, naar elkaar. De nieuwe indexatie-afspraak geldt over de alimentatie vanaf januari 2022.

Alimentatie aanpassen?
Soms werken alimentatie-afspraken voor één van twee of beiden niet meer. Of mogelijk zijn er afgelopen periode financiële veranderingen geweest die vragen om nieuwe afspraken. Via de mediator kunnen jullie snel tot goede afspraken komen. MfN -Geregistreerde familie-mediatiors kunnen indien gewenst de formele alimentatieberekening maken én kijken met jullie naar oplossingen die voor allebei werken. Zo komen jullie tot afspraken en rust, voor nu en de toekomst.