Gebruik achternaam na scheiding

Gebruik achternaam na scheiding

Dezelfde achternaam

Bij het sluiten van een huwelijk of het aangaan van een  geregistreerd partnerschap komt de vraag op welke namen de partners willen voeren. Vaak kiezen stellen ervoor om dezelfde achternaam te gaan dragen. Bij een scheiding speelt de vraag rond naamgebruik dan opnieuw: verandert de achternaam  na een scheiding?

Officiële achternaam

De officiële achternaam is de naam die op de geboorteakte staat vermeld. Deze verandert niet door trouwen of door geregistreerd partnerschap: de “eigen” naam blijft de officiële achternaam. Zo zal op alle officiële documenten als een paspoort of ID-bewijs ook altijd de eigen, officiële naam staan, al dan niet aangevuld met de naam van de partner. Het aanvullen met de naam van de partner is een keuze, die wordt toegepast nadat de keuze voor het naamgebruik is vastgelegd in de BRP (Basis Registratie Personen, de administratie van de gemeente).

Verplicht naamgebruik veranderen na scheiding

Als mensen uit elkaar gaan is het een vrije keuze om terug te gaan naar het gebruik van de eigen naam, of om de naam van de ex-partner te blijven voeren. Het gebruik van de naam van de ex-partner is niet verboden. Er is geen toestemming van de ex-partner nodig om zijn/haar naam te blijven gebruiken. Slechts in uitzonderlijke gevallen, kan een ex-partner hier succesvol bezwaar tegen maken. Dat gaat door het aantonen van een “gegronde reden” in de rechtbank.
Als reden om de naam van de ex-partner te blijven voeren wordt vaak genoemd dat onder die naam een carrière is opgebouwd, of dat het wenselijk is om dezelfde achternaam als de kinderen te dragen. Als reden om de eigen achternaam weer aan te nemen noemen mensen meestal dat het ongepast voelt om als de relatie is verbroken die naam van de ex-partner nog te dragen.

Achternaam na scheiding regelen

Het regelen van het voeren van een andere achternaam na scheiden is eenvoudig. Door middel van het doorgeven van de wijziging aan de gemeente wordt de wijziging doorgevoerd in de Basis Registratie Personen, en is het geregeld. De wijziging kan direct na de scheiding worden doorgegeven, maar dat kan ook op een later moment.